Crònica del bateig dels Voladors

08/12/2008 17:14

La colla de Els Voladors – Trabucaires d’Igualada van dur a terme aquest diumenge el seu bateig com a colla. Aquest actes, que tenien la col•laboració del Departament de Cultura i Comunicació de la Generalitat de Catalunya, estaven emmarcats en les festes del Faust 2008, impulsades per l’associació juvenil la Coll@nada, en les quals els trabucaires també van participar amb unes matinades el dissabte, iniciades al Mercat de La Masuca i acabades a la plaça de l’Ajuntament.

El diumenge al matí, els actes començaren amb un esmorzar del Trabucaire a la placeta de l’Espai Cívic Centre. Allí, les colles convidades i persones vinculades als trabucaires van poder gaudir d’un bon esmorzar a base de botifarra i pa amb tomàquet.

Tot seguit, els trabucaires Els Voladors van obrir la sorollosa cercavila del Faust, on a més de la participació dels trabucaires igualadins, hi havia dues colles foranes convidades: els trabucaires de Manresa i els trabucaires de Cervera. Els trabucaires de Manresa són una colla amb més de 25 anys d’història i exerciren de padrins dels igualadins, mentre que els de Cervera són una colla de recent creació.

També acompanyaren als trabucaires el gegant Mansuet (una representació d’un bandoler amb trabuc), junt amb la seva colla de grallers i tabals de Collbató. Aquest gegant, de gran espectacularitat, va causar l’admiració dels trabucaires forans. A la cercavila, a més, hi van participar les diferents colles de cultura popular i tradicional que s’han sumat a la festa del Faust.

Finalment a la plaça de l’Ajuntament, un cop acabada la cercavila, es va dur a terme l’acte de bateig de la colla de trabucaires. Per acabar, es feu l’entrega de records de la jornada a les colles convidades (una obra de l’igualadí Cels Codina), així com es va voler agrair l’ajuda de diferents persones en el procés de constitució de la colla, com la Fina Ferrer (autora dels arreglos dels vestits) i al Jordi Sanahuja i al Miquel Claramunt, (artistes responsables de la imatge corporativa i vestuari de la colla). També es va agrair a les entitats de la ciutat l’acollida rebuda i a la Coll@nada la seva col•laboració en el bateig. Per acabar la jornada, els trabucaires van participar de la macarronada de les festes del Faust, que van cloure les activitats d’aquesta diada.

La colla, coincidint amb aquest bateig, va estrenar també el domini www.elsvoladors.cat, on es pot trobar tota la informació de la colla, sortides, fotografies,...

Aquest bateig culmina el procés de constitució de la colla, que es va donar a conèixer el passat 6 de juny a Igualada, coincidint amb el 200 aniversari de la batalla del Bruc. Va ser en motiu de la inauguració de l’exposició sobre les batalles del Bruc que ha organitzat el Museu comarcal. Dos dies més tard també es va participar en la Festa del Timbaler, a El Bruc, junt amb les altres colles de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya. També ha actuat en el marc del pas del Correllengua per Jorba, Igualada i La Llacuna i ha realitzat una sortida a les Valls d’Àneu, en motiu de la 1a Fira del Foc i la Fusta.

La colla ha agafat com a referent els fets històrics de les batalles del Bruc com a motiu de la seva existència i també el sobrenom dels voladors ja que aquesta era la munició especial dels sometents igualadins en els seus enfrontaments amb l’invasor francès.


 

Enrere

Cerca

© 2008 Tots els drets reservats.