Enguany els Trabucaires 'Els Voladors' celebren el 5è aniversari

26/05/2013 10:15

5 anys fent sortides a Igualada i arreu del país

El 6 de juny de 2008, coincidint amb el 200 aniversari de la batalla del Bruc, que es va presentar públicament una nova colla de trabucaires igualadina: ‘Els Voladors’. Una senzilla cercavila, amb els membres de la colla acompanyats per un tabal, va servir com a acte previ de la inauguració de l’exposició ‘Igualada en el naixement de la Catalunya contemporània - 200 aniversari de les batalles del Bruc’, que va anar acompanyada d’una conferència de l’historiador Oriol Junqueras. La colla fou batejada el novembre d’aquell mateix any, en el marc de les festes de Sant Faust, tenint com a padrins els trabucaires de Cervera i els trabucaires de Manresa, a més del Gegant Mansuet de Collbató.

Els trabucaires, durant tot aquest temps, han participat de nombrosos actes a la ciutat, com a les cercaviles i processons de Festa Major, Sant Faust, Sant Antoni, en activitats culturals o ciutadanes com la Calçotada, el Correllengua,... També han fet sortides arreu del país, ja sigui a les diferents trobades nacionals de trabucaires, o bé a indrets com Andorra, Lleida, la Garrotxa,  Puigcerdà, Valls, i també a d’altres municipis de la comarca. En total, en aquest cinc anys han realitzat més de 60 actuacions.

També darrerament participen dels Tres Tombs, de la festa de l’Arbre de Maig, i organitzen la tronada de Festa Major, amb mascles o morters de metall col·locats a terra en fila i units per un regueró de pólvora al qual s’hi afegeixen trons corrents de pirotècnia.

Durant tot aquest temps, la colla ha crescut amb noves incorporacions i s'ha consolidat dins el calendari festiu de la ciutat. La colla també fou una de les fundadores i forma part de la Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada (Festhi).

El primer acte, una xerrada sobre les Batalles del Bruc

Enguany doncs, la colla celebra el 5è aniversari, i durà a terme diferents activitats al respecte. El primer acte que ha organitzat per commemorar l’efemèride serà el proper dimecres 5 de juny, a les 8 del vespre a l’Ateneu Igualadí, amb la xerrada ‘Les Batalles del Bruc i l’estratègia dels sometents’ a càrrec de Marc Sellarès, historiador i expert en la Guerra del Francès. En dita xerrada, a part de conèixer els fets de les batalles del Bruc de 1808, també es podrà conèixer algunes curiositats quines foren les estratègies dels sometents igualadins per tal de guanyar la batalla amb els francesos o bé què eren exactament els voladors. El ponent, Marc Sellarès, ha escrit diferents articles sobre la Guerra del Francès i és autor d’un llibre sobre aquests esdeveniments de propera aparició. La xerrada serà a la sala de Lab de l’Ateneu Igualadí i està oberta a tothom.

 

 

 

 

Enrere

Cerca

© 2008 Tots els drets reservats.